Kro$$fire’s Blog

iulie 30, 2007

Boney Mamaie

Filed under: Muzica — krossfire @ 3:41 pm
Tags:

Rm.Valcea are un primar incadrat in prototipul politicianului de tip nou , al politicianului tipic : face pentru el dar si pentru ”urbe” ( dupa cum se exprima wpolitik). Lasand la o parte acuzatia de coruptie din 2005, acuzatie care i-a dat cateva luni de detentie lui si viceprimarului (au fost eliberati iar acum primarul are cazier curat, spre deosebire de vice), in orasul asta s-au facut o groaza de chestii in perioada lui, de la renovarea a doua parcuri , construirea de parcari si locuri de joaca, schimbarea fetei centrului orasului, reparatii serioase la carosabil + cosuri de gunoi si curatari constante de strazi. Nu are rost sa-l laud prea mult pe domnul Mircia Gutau, doar ca impreuna cu Sorin Zamfirescu putem sa-l punem la categoria ”acte transparente” – daca ar fi sa aduc totul la stramtul univers al manualului de jurnalism. (Daca un politician poate asigura transparenta media a actului politic atunci el are suport popular – Prin transparenta media se intelege capacitatea de a face orice act politic minor, precum renovarea unui parc, cunoscuta. Cel putin asta scria in Man. de Jurnalism 😀 )

Acum un an, trupa Boney M ceruse niste sume exorbitante pentru a veni pe stadionul municipal si urla in microfoane. Primarul a refuzat si a renovat stadionul din banii respectivi. Anul acesta am avut Boney M…si mama ce fain a fost : am ras de la primele tipete peste pozitiv (era semi-playback) pana la momentul in care negrisorul schilod si paros din trupa a inceput sa topaie pe langa gardurile cu spectatori.

Daca nu aveti destul alb in barba sa-i fi prins pe Boney M in plina glorie sau daca nu va place muzica mai veche (desi sa nu fi auzit de Boney M e greu de iertat), o sa va informez pe scurt : Boney M a fost un cvartet de origine vest indiana (desi traiau mai mult in Anglia) care in anii 70′ si la inceputul anilor 80′ facea ravagii in europa de nord, unele tari asiatice si mult in fostul si atunci inca actualul bloc comunist cu piese ca ”Rivers of Babylon”, ”Daddy Cool”, ”Ma Baker”, ”Rasputin” , ”Hooray Hooray” si inca vreo 3-4 pe care le dansau parintii la petreceri. In perioada anilor 76-80, Boney M a fost o masina de hituri. Trupa practica un disco-funk cu accente de pop, foarte infectios si multe dintre compozitii erau chiar interesante la nivel liric si muzical (compozitorul si producatorul, Frank Farian, era si vocalist in perioada de glorie a trupei desi Bobby Farell avea majoritatea partilor vocale live).

Ce s-a intamplat cu Boney M ? Pai cam ce s-a intamplat cu toate trupele acelei perioade : A trecut valul si s-au adaptat greu, trupa suferind multe schimbari de componenta. Practic, Liz Mitchell este singura care a mai ramas din trupa originala. S-au mai incercat niste ”spin-offs” cu Boney M 2000 si Boney M Original. Ii vazusem eu in noua formula la tv in niste concerte la Timisoara si Piatra Neamt – parca nu-mi venea sa cred ca piticul ala schilod si plin de par este pe o scena sau ca fetele cele noi (doua la numar) nu aveau aproape deloc voce.

La Valcea insa, au ”spart topurile”. Nu stiu ce m-a amuzat mai mult : Playback-ul (urlau peste pozitiv), faptul ca au facut medley-uri din piese (multe hituri cantate unul peste altul, in viteza mare), faptul ca solistul actual (nu stiu care mai este Fisboe , Farian, originalul si batranul Bobby Farell sau cel mai probabil un surogat) urla si se dezbraca (are aproape 60 de ani , e slab si plin de par) sau tura de stadion data de trupa in final.

Cred totusi ca cea mai amuzanta a fost primirea : artificii, jocuri de lumini, numele trupei in ”flacari” pe un stadion excelent. N-au mai prins mosulicii astia asa primire din 83′. Mi-a parut sincer rau sa vad acel surogat de Boney M pe scena (rau de ei si poate si de spectatori) insa cred ca au fost si ceva oameni din vechea garda care s-au bucurat. Una peste alta, a fost moca…insa trupa a cantat penibil comparativ cu Proconsul, deci se pot trage niste concluzii.

P.S : Daca vreti sa vedeti diferenta, puteti compara Boney M (perioada de glorie) cu Boney Mamaie (solistul acum).

Later edit : A murit Patriarhul. Nimic deosebit, omul avand un caracter discutabil. Totusi, mortii cu mortii.

9 comentarii »

  1. dap, cum sa nu ne aducem aminte… Erau doua cuvinte magice in copilaria mea, „boniem” si „abba”

    Comentariu de tapirul — iulie 30, 2007 @ 5:18 pm | Răspunde

  2. Dude, citeşte cu atenţie articolul din wikipedia. Erau caraibieni.

    (ce s-a întâmplat cu berea originală, a învins respectul inexplicabil ce însoţeşte moartea?)

    Comentariu de stefantalpalaru — iulie 30, 2007 @ 9:05 pm | Răspunde

  3. Asa e…oricum m-am ghidat mai mult din amintiri pentru ca pagina de wiki este super aglomerata.

    Comentariu de krossfire — iulie 31, 2007 @ 4:28 am | Răspunde

  4. Am cantat odata la gradinita prima colinda in engleza, parca silent night era, invatata cu caseta de la Boney M. Ia uite mai, m-ai facut sa ma simt batrana. Dar nu mai batrana ca boney mamaie

    Comentariu de cropcircles — iulie 31, 2007 @ 8:39 am | Răspunde

  5. Ma bucur ca nu am trecut pe acolo 🙂 .

    Comentariu de Lieserl — iulie 31, 2007 @ 11:11 am | Răspunde

  6. Eh, fiecare cu memoriile lui jenante. N-am vrut chiar sa exagerez si sa spun ca ascultam Boney M pe oltia, dar tot aia e.

    Comentariu de cropcircles — iulie 31, 2007 @ 1:38 pm | Răspunde

  7. reclama lui Gutau? nu vad unde e… si oricum ce reclama sa-i faci, lumea e proasta si-l v-a vota din nou si fara sa-i faca cineva reclama.

    Comentariu de mirceareblog — iulie 31, 2007 @ 7:14 pm | Răspunde

  8. True. Eu eram fan Zamfirescu, dar nici Gutau nu a fost chiar atat de rau. A furat in draci si-l prefer oricand pe Zamfirescu, insa cui ii pasa in conditiile in care Zamfirescu are extrem de putine sanse sa fie reales 😦

    Comentariu de krossfire — august 1, 2007 @ 4:49 am | Răspunde

  9. Daca un politician poate asigura transparenta media a actului politic atunci el are suport popular – Prin transparenta media se intelege capacitatea de a face orice act politic minor, precum renovarea unui parc, cunoscuta. Cel putin asta scria in Man. de Jurnalism 😀 )

    Comentariu de krossfire — august 1, 2007 @ 2:04 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com.