Kro$$fire’s Blog

septembrie 5, 2007

Vitamina C…restina

Filed under: Muzica — krossfire @ 6:19 am
Tags:

Recent o discutie pe softpedia despre rock-ul crestin m-a facut sa-mi indrept privirea si spre peisajul autohton. Va intrebati : Avem noi trupe de rock crestin in Romania ? Pai ce, n-ati auzit de Vitamina C ? Nuuuu ? Nici noi…

Site-ul oficial al trupei este plin de referinte biblice si minunate dedicatii precum ”Iisus sa fie domn in Romania” si citate din Biblie (Corinteni in special) puse la ”gandul saptamanii”. Departe de mine gandul de a fi un anticrestin insa habotnicia si simplitatea golita de sens este deranjanta in orice forma.

Nu are rost sa precizez milioanele de discuri vandute in afara (America) de trupele de rock crestin (christian rock) si faptul ca multe sunt privite ca un fel de manelisti ai rock-lui, datorita lipsei de diversitate si a versurilor abracadabrante. Pana la urma nu am nimic cu baietii astia ai nostri, numai ca la nivel muzical sunt foarte modesti. Nu ar fi singurii de pe piata muzicala cu astfel de aptitudini, dar cand iti ard si niste versuri ”crestine” ai impresia ca ai nimerit la o reprezentatie de la ora de religie din ciclul primar. O parte din membrii sunt implicat isi intr-un alt proiect muzical intitulat ”Lauda si inchinare” – ca sa vezi !

Intrand putin pe pagina de versuri a trupei veti intalni refrene nemuritoare ca ”Te iubesc, Te iubesc, Te iubesc Isuse, Te iubesc” , ”Fa-i loc lui Iisus in inima ta \ Fa-i loc in inima ta lui Mesia” sau ” Imi pare rau ca am plecat \ Pe crucea Ta eu Te-am lasat” . Sa nu uitam si de piesa Fara Limite, care anunta un regal rock in toata firea si ne loveste in cap cu niste versuri si mai si : ”Aleluia, Aleluia \ El e rege, El e Domn \Aleluia, Aleluia \El domneste pe-al Sau tron”. La un moment dat artistii tin in mod deosebit sa forteze in versuri cateva cuvinte cu uz strict religios precum ”credinciosia”. Genul asta de versuri imi amintesc de mega-hitul Patru scanduri si un cui .

Daca inca va intrebati cum suna, e indeajuns sa spun ca e vorba de un sound foarte soft, gen The Afters (poate si mai soft) si ca puteti gasi superbe inregistrari Vitamina C pe youtube.

Intrebarea logica a unora ar fi : Bine mah, si ce ai tu cu oamenii astia pana la urma ? Pai simplu : Cantarile religioase clasice au de zeci de ori mai multa substanta decat ce incearca ei sa faca. Au existat si trupe de christian rock americane acceptabile. De ce ? Pentru ca mesajul lor era unul mult mai subtil, mai gandit si pentru ca muzical stateau foarte bine. Desi trupa exista de 5 ani, prin sample-uri si videoclipuri nu par sa fi evoluat foarte mult. Postul de fata nu este unul care sa desfinteze critic initiativa lor ci unul care sa transmita mesajul ”Try Harder !”. (Si pentru inceput ar fi bine sa nu mai existe cuvantul Iisus la fiecare trei versuri. Se subintelege , complet as spune, din expresia ”Mantuitorul”)

P.S : ApologetiX este o trupa care face parodii christian rock dupa trupe cunoscute din anii 80-90. Nu sunt cine stie ce dar ideea e ceva mai interesanta. Poate incearca si ai nostri…

Reclame

26 comentarii »

 1. Cuvântul „credincioşie” nu e inventat, se întâlneşte des în textele bisericeşti şi chiar în Biblie. El are de obicei sensul de „fidelitate”, „statornicie în credinţă” – „te voi logodi Mie întru credincioşie, ca să cunoşti că Eu sunt Domnul” (Osea XXII), dar şi de „credinţă adevărată”. El redă un cuvânt ebraic, אמת, „emet”, care înseamnă „adevăr”, din aceeaşi familie cu אמן,”amin” sau „amen”, care înseamnă „adevărat” sau „aşa să fie”, dar şi „cred” (de fapt „voi crede”, că în ebraică nu există viitor).

  Comentariu de radugo — septembrie 5, 2007 @ 7:48 am | Răspunde

 2. nu există prezent, voiam să zic.
  Şi versetul citat e Osea II, 22.
  Iar trupa e proastă nu din cauza mesajului, ci din cauză că muzica lor e proastă.

  Comentariu de radugo — septembrie 5, 2007 @ 7:53 am | Răspunde

 3. nu există prezent, voiam să zic.
  Şi versetul citat e Osea II, 22.
  Iar trupa e proastă nu din cauza mesajului, ci din cauză că muzica lor e proastă.

  Comentariu de radugo — septembrie 5, 2007 @ 7:55 am | Răspunde

 4. Emet nu era folosit (ipotetic) si pe golemii iudaici ? (Scris fara prima litera el ar fi insemnat moarte)

  P.S : Multumesc de corectare, am refacut fraza ”buclucasa”.

  Comentariu de krossfire — septembrie 5, 2007 @ 7:58 am | Răspunde

 5. Într-adevăr, fără prima literă înseamnă moarte, dar nu ştiu care e legătura. Putem să ne jucăm mai departe cu speculaţiile. Dacă adăugăm încă un ל la început, iese: a verifica, a certifica, a dovedi, a autentifica, dar verbul astfel obţinut se compune din מן = moarte şi prefixul -לא = ne- (în sensul negativ, dar nu privativ: nemoarte, sar nu nemurire).

  Comentariu de radugo — septembrie 5, 2007 @ 9:00 am | Răspunde

 6. Pai literatura ce speculeaza filonul mistic a mers pe ideea ca pe fruntea golemilor era scris ”emet” (in alte versiuni era vorba de pasaje din Tora) iar la moartea acestora ramanea scris ”met”

  Comentariu de krossfire — septembrie 5, 2007 @ 9:11 am | Răspunde

 7. Asta imi aminteste de un episod din South Park, cand inca baietii mai erau destul de amuzanti. Acolo Carter se hotaraste sa cante christian rock, si face rost de versuri luand melodiile normale si introducand Jesus prin ele. Ii ies chestii de genul „I found Jesus…with another girl”;).

  Comentariu de Ioana — septembrie 5, 2007 @ 10:10 am | Răspunde

 8. Cartman da…impreuna cu Butters si Tolkien. Aveau ceva in genul ”I found Jesus…in bed with someone else”. Sau ”Me and Jesus holding hands”. 🙂

  Comentariu de krossfire — septembrie 5, 2007 @ 11:05 am | Răspunde

 9. pfui, nu cumva si aia de la Contrast canta rock crestin?

  aveau cantecul ala cu „aaa…. da-mi aripi”

  Comentariu de copchilulkoma — septembrie 5, 2007 @ 1:01 pm | Răspunde

 10. Contrast nu erau clonele alea insipide de Directia 5…aia 3 filfizoni cu versuri seci ?

  Comentariu de krossfire — septembrie 5, 2007 @ 1:23 pm | Răspunde

 11. […] să mă abţin. Am încercat să le ascund, să nu îi fac eu de rîs. Alte dăţi, nu acum, dar Krossfire a descoperit-o. N-am mai putut s-o ţin ascunsă. Şi-a făcut-o de rîs. Pe bună dreptate şi după a mea […]

  Pingback de Vitamina Cî « La patratosu — septembrie 6, 2007 @ 9:52 am | Răspunde

 12. De aia prefer ajattara. Cel puţin sunt sinceri…Nu ştiu cum se face, dar se pare că sinceritatea niciodată nu trebuie să se scuze dacă provoacă profunzime şi descoperă omul în plinătatea depravării sale…

  Comentariu de Ciprian Simut — septembrie 6, 2007 @ 10:06 am | Răspunde

 13. Asa si death metalul descopera omul in depravarea sa…sinceritatea este intr-adevar un lucru rar in muzica si arta. Mai nou se prefera metaforele fortate si aberatia mistica. Sinceritate nu inseamna insa copilarie.

  Comentariu de krossfire — septembrie 6, 2007 @ 10:08 am | Răspunde

 14. Din contră, aşa cum spui şi tu, sinceritatea nu este copilărie. Ea este dovada maturităţii intelectuale şi spirituale. Ea descoperă omului omul. Este cuţitul prin care omul îşi sinucide eul. Evident eu nu moare ci tânjeşte să se împotrivească din nou şi din nou.

  Sirenia şi Tristania, sunt exemple demne de menţionat pentru stilul gothic metal. Atmosfera creată este grea, apăsătoare. Totuşi, nu este oare o axiomă faptul că suferinţa este inevitabilă, deci este obligatoriu ca omul să o înţeleagă. Dacă totalitatea vieţii izvorăşte din Adevărul absolut, şi este ţinut prin adevărul absolut, atunci sinceritatea s-ar prea putea să fie singura şi cea mai de temut armă a Absolutului. În sinceritate nu există minciună, ea dezvăluie totul aşa cum e. Când omul vede realitatea nu iluzia vieţii nu mai e acelaşi.

  Comentariu de Ciprian Simut — septembrie 6, 2007 @ 10:33 am | Răspunde

 15. Tristania au cam luat-o la vale. Sirenia merg cu ”A Shadow of Your Own Self”. Nici ultimul album nu e rau 😉

  Comentariu de krossfire — septembrie 6, 2007 @ 10:36 am | Răspunde

 16. Tristania, e Tristania până când vocalistul a întemeiat Sirenia. Totuşi Widows Weeds e album serios.

  Comentariu de Ciprian Simut — septembrie 6, 2007 @ 10:43 am | Răspunde

 17. (scuze virgula dintre Subiect şi Predicat…trebuia să scriu altfel, dar a ieşit aşa…)

  Comentariu de Ciprian Simut — septembrie 6, 2007 @ 10:44 am | Răspunde

 18. De acord cu Tristania. Nu problem, nu corectez comentariile 😉

  Comentariu de krossfire — septembrie 6, 2007 @ 10:46 am | Răspunde

 19. fetele din public fac tot spectacolul!!! niste adevarate groupies ale lui Iisus…

  Comentariu de dinozaurul — septembrie 6, 2007 @ 11:36 pm | Răspunde

 20. Colegul Dragos de la BMB (http://bibliotecametropolitana.wordpress.com) a reusit sa gaseasca intr-o inregistrare YouTube urmatoarea fraza a solistului :

  ”Haideti baieti, e distractiv sa fii crestin !”

  Comentariu de krossfire — septembrie 7, 2007 @ 12:48 pm | Răspunde

 21. Ar trebui sa ii spuna Vitamina A, ca aia e pentru orbi.

  Comentariu de dadatroll — septembrie 7, 2007 @ 4:13 pm | Răspunde

 22. N-m nimic cu cel ce a scris acest monolog , doar ca la ce l-as ruga eu sa fie atent este ca … Dumnezeu priveste la inima omului, si …nu cred ca daca cantarea are mesaj cu „substanta”, si e cantata fara inima , e primita de Domnul. Exista si psalmi scurti si totusi au fost acceptati de Domnul`. Hai sa ne concentram mai mult pe INIMA. si daca nu-i cunosti pe baieti , ar fi mai bine sa incepi sa ii cunosti inainte sa scrii despre ei. Fi binecuvantat bro`

  Comentariu de Cristi M — octombrie 14, 2007 @ 6:01 am | Răspunde

 23. Sunt convins ca sunt super ok oamenii insa asta nu le face muzica mai digerabila.

  Comentariu de krossfire — octombrie 14, 2007 @ 7:03 am | Răspunde

 24. […] ? Sincer, dupa opera de arta a lui Rechinu’ si dupa incercarile spasmodice ale celor de la Vitamina C, merita sa pun si urmatoarea trupa de christian (!?) hip-hop la bataie […]

  Pingback de Krossfire’s Blog » Crestinii se intoarce — februarie 4, 2008 @ 6:39 pm | Răspunde

 25. Inteleg k pe unii ii deranjeaza in mod extraordinar si chiar nu pot accepta versurile celor de la Vitamina C. Oare pentru ca se vorbeste despre dragoste si nu despre sex,despre Isus Cristos si nu despre ‘atotputernicia’ omului? ok…considerati k nu e muzica de calitate,dar cred k ar trebui sa va puneti intrebarea de ce va irita cand auziti de mai multe ori numele de Isus intr-o piesa.Ei macar au curajul sa vorbeasca deschis despre credinta lor…un lucru pe care nu prea il inteleg e acesta:daca Vitamina C e o trupa atat de neinsemnata de ce s-au iscat atatea discutii?

  Comentariu de naomi — mai 7, 2008 @ 7:57 pm | Răspunde

 26. Ca muzician amator ma irita muzica lor de doi bani, de copii care acum au pus mana pe o chitara si care miorlaie in microfon. Adauga si tema religioasa si ai obtinut o trupa sub-mediocra.

  Blogul asta este inchis. Am trecut pe http://www.krossfire.ro

  Comentariu de krossfire — mai 7, 2008 @ 8:22 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: