Kro$$fire’s Blog

Februarie 8, 2007

Oregano – Recenzie

Filed under: Diverse,Viata de zi cu zi — krossfire @ 6:49 pm
Tags:

Cum recenzia mea la fructul de Pomelo a avut un succes mai mult decat moderat, m-am gandit ca, mergand pe aceeasi idee, sa va prezint condimentul meu preferat – mai exact : Oregano.

Planta face parte din familia Origanum si este inrudita cu cimbrul, cimbrisorul si busuoicul. Foarte probabil ca nu vreti sa aflati cum au aparut aceste specii de-alungul anilor, pentru ca exista si wikipedia. Ce ati putea sti (daca nu voi, bunicii), este ca planta se numeste traditional ”Sovârf ” sau ”Măghiran Salbatic”. (evident, in Romania)

In ”natura”, planta arata cam asa :

oregano.jpgoregano2.jpg

Probabil ca va intrebati in momentul asta : Bun…si ce naiba e cu oregano asta, de ce e atat de special ? In primul rand Oregano este nelipsit din bucataria italiana, greceasca si aparent si armeana . In orice caz, despre italieni se stie : Le place oregano. Are si de ce sa le placa…in afara gustului interesant, planta are si utilizare medicinala. Voi lua cele doua variabile (gust si medicina) pe rand.

Gustul : Oregano are un gust foarte similar cu cel de cimbrisor, putin mai mentolat, as adauga. Totusi, prima impresie in momentul in care veti deschide pachetelul va fi ”Asta nu e busuoic ?”. Nu, nu e busuioc…e ”oregano”. (Fac parte din aceeasi familie…nu e bine ca rudele sa se certe)

Utilizare medicinala : Din planta de oregano se poate face ceai sau decoct cu actiune antioxidanta (sanatate pe paine), stomahica (ajuta la digestie) si calmanta (ceaiul este excelent pentru calmarea tusei si usurarea respiratiei la copii si nu numai)

Cum se prezinta : In general oregano apare in forma maruntita..adica frunze uscate si maruntite, eventual si cu floricele de oregano (nu sunt necesare).

Imaginea explica in mare…

oregano-dried.jpg

Pret (adica : Il pot gasi ? Ce trebuie sa vand ca sa-mi cumpar ?) : Pretul este ok din cate am vazut. Oregano in stil condiment (frunzulite uscate si maruntite sau condiment praf) are un pret ce variaza intre 1.8 si 2.8 RON, in functie de cantitate si de firma – oricum nu va trebuie kilograme de oregano. (Eu merg in general pe cel de la Kotanyi – free advertising !). Varianta stil ”planta medicinala” este in jur de 3.5 si 4.0 RON, avand in vedere ca majoritatea pachetelelor sunt destul de mari, iar planta este mai putin maruntita.

Krossfire si Oregano : Eu in general pun oregano in omlete si fripturi (In omlete este de baza la mine, asta daca a mancat vreounul o omleta speciala ”a la kross”). Merge si pe pizza , chiar foarte bine, insa nu prea mai consum pizza. Am facut experimentul oregano in supa – rezultat : Numai in cantitati mici, si nu in orice fel de supa.
Concluzii : Oregano este ”cool” pentru ca da un gust ”trendy” mancarii, scapandu-va in acelasi timp de tuse !

P.S : Personal nu ma dau in vant dupa varianta praf sau foarte maruntita…real men eat raw oregano 😀

Anunțuri

6 comentarii »

  1. ooh doamne.. p mine m-ai dat gata cu recenzia asta -good meaning-.. asta tinand cont si de ‘antecedentele’ mele de la biologie.. nuj de unde iti vin in cap idei de recenzii la te miri ce(eu cred ca o sa fac una la shosetele cu dungi) :D; tine-o tot asa… si mie imi place muuuult d tot oregano!

    Comentariu de N3mira — Februarie 8, 2007 @ 7:14 pm | Răspunde

  2. […] : Daca vreti totusi un articol mai fain, uitati-va la recenzia oregano. (un condiment care […]

    Pingback de Rechinu’ - « Kro$$fire’s Blog — Februarie 9, 2007 @ 6:59 am | Răspunde

  3. […] : Daca vreti totusi un articol mai fain, uitati-va la recenzia plantei de oregano. (un condiment care […]

    Pingback de Krossfire’s Blog » Rechinu’ — Februarie 5, 2008 @ 8:45 pm | Răspunde

  4. singur sau in combinatie cu alte plante -gen maghiran,busuioc,ustroi granulat,cimbru sau orice-ti trece prin cap e minunat pe paste si daca insisti o vreme devii si dependent- nu-ti mai place mancarea -oricare-fara ele!

    Comentariu de dana — Aprilie 18, 2008 @ 2:22 pm | Răspunde

  5. In Grecia se pune oregano(ei ii spun rigani)la salate(mai ales cele de rosii+ardei,castraveti,ceapa) si peste branza(ei mananca feta)adauga ulei de masline si oregano.Rezultatul = o nebunie…Perfect mai ales pentru zilele calduroase de vara.

    Comentariu de Roxi — Aprilie 26, 2010 @ 5:31 pm | Răspunde

  6. […] din senin o gluma obscura, sa-mi spun parerea despre jartiere sau sa scriu o recenzie la patrunjel, nu pretind nimanui sa fie atent. Nu de alta, dar stiu ca in general comunic pe lungimi de unda […]

    Pingback de Daca nu te ascult, nu vorbi mai tare | Krossfire's Blog — Decembrie 5, 2012 @ 10:04 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: