Kro$$fire’s Blog

ianuarie 17, 2007

Recenzie fulger – Calendarul Imbecililor

Filed under: Social, Cultural, Politic — krossfire @ 1:51 pm

Intentionam sa postez un articol despre Eroii de Debara, dar il voi posta maine. Motivul ? Un tag de la domnisoara Emily. Nu e frumos sa refuzi un tag.

Nu prea pot scrie in acest moment o recenzie ”full time” asa ca imi voi permite o recenzie fulger. Sper sa nu se supere nimeni.

”Volumul” (veti vedea voi ce-i cu ghilimelele) m-a relaxat foarte tare intr-o vacanta din clasa a zecea. ”Calendarul Imbecililor”, scurtul roman al lui Ermanno Cavazzoni ocupa un loc aparte in literatura ”umoristica” tiparita la noi in ultima vreme. Cartea reprezinta o colectie de 31 de scurte povestiri cu personaje bizare, fixiste sau obsedate, catalogate de ”lumea normala” drept imbecile.

Nu va asteptati la cine stie ce analiza psihologica sau contextualizare sociala. Povestirile sunt relaxante, de vacanta…o buna parte dintre ele fiind inspirate din cazuri reale. Daca doriti o introspectie a bolii, incercati Oliver Sacks – Omul care-si confunda sotia cu o palarie (explicatiile neurologice devin inebunitoare) , insa daca doriti o ”carticica de vacanta” cu ceva substrat, va recomand Ermanno Cavazzoni.

Daca primele povestiri par usor puerile, ultimele sunt destul de interesante, similare cu personajele lui Kusturica la nivel imagistic. Istoria barbatului intre doua varste care nu-si mai recunostea familia crezand ca este invadat de imigranti albanezi, a batranului care sustinea ca diavolul il urmareste pe autostrada, sau a femeii ce sustinea ca vanzatorii si cainii de la scara conspira impotriva ei sunt doar cateva dintre bizareriile surprinse aici.

O colectie amuzanta pana la punctul in care poti observa cum un fix evolueaza de la micile ”agasari zilnice” la dementa. Un avertisment subtil.

Reclame

2 comentarii »

  1. mai e un blog emily_the_strange prin zona carevasazica….

    Comentariu de tot_emily_dar_alta — ianuarie 17, 2007 @ 8:09 pm | Răspunde

  2. De fapt suna a unul dintre regii eroilor de debara. Am uitat sa includ poetii in catalogarea mea : arta este creatie , si creatia elimina limitarea.

    Comentariu de krossfire — ianuarie 17, 2007 @ 8:17 pm | Răspunde


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com.

%d blogeri au apreciat asta: